Formålet med FAQ’en nedenfor er at give et overblik over dynamisk valutaomregning og kravene i den nye EU-lovgivning, som skal opfyldes senest den 19. april 2020.
-
DCC står for dynamisk valutaomregning (på engelsk: Dynamic Currency Conversion).
Dynamisk valutaomregning (DCC) er en service, der giver internationale kunder hos Mastercard, Visa og Diners mulighed for at betale i deres hjemmevaluta. Kortudbyderne har en række specifikke regler for, hvilke oplysninger der skal vises til kunden, før de træffer deres valg om at acceptere eller afvise dynamisk valutaomregning, og hvilken information, der skal være på kundekvitteringen.
-
Ny EU-lovgivning angiver, at alle transaktioner med dynamisk valutaomregning, hvor kortet er udstedt i EØS* og forhandleren baseret i EØS, vil blive pålagt et procentvist tillæg over Den Europæiske Centralbanks sats. Dette vil vise dine kortindehavere, hvor meget mere de i procent skal betale for omregningen sammenlignet med Den Europæiske Centralbanks grundsats.
Så når både forhandlerens og kortindehaverens valuta er i EØS, skal alle kortindehavere, som forsøger at betale med et kort udstedt i en anden valuta end forhandlerens afregningsvaluta, på POS-skærmen have vist det procentvise tillæg til Den Europæiske Centralbanks sats.
Derudover vil kvitteringen for transaktionen også vise denne information, som information til kortindehaver.
-
Disse ændringer foretages for at overholde regulativer fra den europæiske centralbank (ECB). Regulativerne indfører visse gebyrer på betalinger over grænserne i EU og på valutaomregninger (CBPR2).
Den 19. marts 2019. Europaparlamentet og Rådet vedtog regulativ 2019/518 vedr. visse gebyrer på betalinger over grænserne i unionen og på valutaomregning. EU krævede indførsel af yderligere gennemsigtighed om gebyrer for valutaomregning. Dette opnås ved at indføre en forpligtelse om at oplyse om de gældende gebyrer som et procentvist tillæg på alle gebyrer for valutaomregning ift. den senest tilgængelige valutakurs fra Den Europæiske Centralbank (ECB):
Et af kravene i CBPR2 fordrer, at forhandlere, som tilbyder valutaomregning ved salgsstedet (POS), skal give yderligere oplysning om gebyrerne for denne service til kortindehaver, før en betalingstransaktion påbegyndes.
To vigtige regler for dynamisk valutaomregning er:
1. Man skal vise kunden hvordan man accepterer eller afviser dynamisk valutaomregning, så det skal tydeligt fremgå, hvilke knapper på terminalen eller nummertastaturet man skal trykke på.
2. En kunde behøver ikke acceptere eller afvise dynamisk valutaomregning ved at trykke på knapper “Ja/Nej” eller “Grøn/Rød” som eneste mulighed.
En gyldig kundeskærm for dynamisk valutaomregning bør omfatte:
1. Lokalt beløb og valuta
2. Omregnet beløb og valuta
3. Valutakurs
4. Procentvist tillæg skal vises direkte under linjen med valutakurs
a. Tillæg ift. ECBs sats, hvis både forhandlers og kortindehavers valuta er inden for EØS
b. Standardtillæg, hvis en af valutaerne hører til uden for EØS
5. Et tydeligt spørgsmål, fx “Vælg valuta”
6. En tydelig måde hvorpå kunden kan acceptere eller afvise dynamisk valutaomregning
De samlede gebyrer for dynamisk valutaomregning af transaktionen bør angives som et procentvist tillæg ift. den senest tilgængelige sats fra ECB (tillægget).
-
Din Elavon-POS-løsning vil automatisk identificere situationer, hvor såvel kortets som lokal valuta hører under EØS, og vil tilpasse POS-skærmen og kvitteringen derefter.
Hvis du har en terminal fra tredjepart, bedes du kontakte dem direkte for at høre, hvornår disse nye opdateringer bliver tilgængelige. Bemærk, at Elavon har forsynet alle partnere med de værktøjer, der er nødvendige for at opdatere deres enheder.
-
Hvis din terminal er i farver, og din terminal har en touch-skærm, anbefaler vi, at valget kan træffes på skærmen ved at trykke på et af flagene.
I øjeblikket viser skærmen det gældende Elavon-tillæg som følger:
Fra den 19. april 2020 vil tillæg ift. Den Europæiske Centralbanks sats blive vist som følgende, hvis både forhandlers og kortindehavers valuta hører ind under EØS:
Hvis din terminal har knapper under valg af valuta på skærmen, bør disse knapper bruges til at give kunden mulighed for at træffe sit valg.
I øjeblikket viser skærmen det gældende Elavon-tillæg som følger:
Fra den 19. april 2020 vil tillæg ift. Den Europæiske Centralbanks sats blive vist som følger, hvis både forhandlers og kortindehavers valuta hører ind under EØS:
Hvis din terminal ikke har nogen knapper under valg af valuta på skærmen, anbefaler vi, at tallene 1 og 2 bruges (1 for at afvise dynamisk valutaomregning, 2 for at acceptere).
I øjeblikket viser skærmen det gældende Elavon-tillæg som følger:
Fra den 19. april 2020 vil tillæg ift. Den Europæiske Centralbanks sats blive vist som følger, hvis både forhandlers og kortindehavers valuta hører ind under EØS:
-
I øjeblikket viser kvitteringen det gældende Elavon-tillæg som følger:
Fra den 19. april 2020 vil tillæg til ECBs sats blive vist som følger, når kortet er udstedt i EØS og forhandlers valuta hører ind under EØS:
-
Elavon har forsynet alle partnere med de værktøjer, der er nødvendige for opdatering af deres enheder, så hvis du har terminal leveret af tredjepart, bedes du kontakte dem direkte for at høre, hvornår de nye opdateringer bliver tilgængelige.
-
Det procentvise tillæg til ECB for dynamisk valutaomregning skal vises til kortindehavere senest den 19. april 2020.
-
Nej. Det procentvise tillæg til ECB for dynamisk valutaomregning vil kun blive vist til sammenligning. Der vil ikke være nogen ændringer i måden hvorpå dine kunder opkræves.
-
Kontakt venligst din tredjepartsleverandør direkte for at sikre, at nye opdateringer er klar før den 19. april 2020. Elavon har forsynet alle partnere med de værktøjer, der er nødvendige for at opdatere deres enheder.
-
Denne ændring er reguleret af Den Europæiske Centralbank, så den kan ikke fravælges. Elavon skal overholde EU-regulativer som angivet ovenfor fuldt ud.
Du kan være forvisset om, at din rabatsats på dynamisk valutaomregning og alle gebyrer relateret til dynamisk valutaomregning for dine kunderkke ændrer sig.
* EØS-lande: Bulgarien, Danmark, euro-zonen, Island, Kroatien, Liechtenstein, Norge, Polen, Rumænien, Sverige og Storbritannien, Tjekkiet, Ungarn.